Search

Luizen Opsporing Team (LOT)

Het LOT controleert de leerlingen na elke vakantie op luizen. Op deze wijze wordt een luizenexplosie (meestal) voorkomen. Als er bij een leerling luizen worden gevonden, worden de ouders hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld en kunnen adviezen worden gegeven.

De coördinatoren van het LOT zijn:

Annemieke Stevens 0594 504463 avrieswijk@hotmail.com
Saskia Schutte 0594 507053 villa-vera@hotmail.com  

Om gesignaleerde luizen bij u of uw kind te melden, bij vragen en/of opmerkingen kunt contact opnemen met één van hen.

Klik hier voor een informatiefilm van de RIVM

 

Hoofdluis heb je nooit alleen!

Hoe ontdek je hoofdluis bij iemand? Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als u controleert kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. U ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als u geen luizen ziet maar wel grijs-witte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de eitjes (neten), kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Doe de controle van het haar met een speciale fijntandige kam. Zo’n speciale kam wordt ook wel luizenkam genoemd. Deze kam is bedoeld om luizen uit het haar te kammen. Kam boven wit papier of de wasbak. De luizen zullen op het papier of in de wasbak vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Wanneer u zonder kammen controleert, is de kans groot dat u luizen mist.

 

Als ik luizen heb ontdekt, wat dan?

Neem dan de volgende stappen:

1. Informeer betrokkene dat u hoofdluis heeft geconstateerd (school;LOT, opvang, vriend(innetjes), sportclubs, overige familieleden (opa’s en oma’s). Anderen kunnen dan ook controleren en herinfectie voorkomen.

2. Controleer alle gezinsleden.

3. Behandel betrokkene en alleen die gezinsleden die echt hoofdluis hebben.

4. Er zijn twee behandelmogelijkheden, in volgorde van voorkeur:

  • de uitkambehandeling: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een speciale fijntandige kam.

  • u kunt het haar ook behandelen met een anti-hoofdluismiddel. Ook dan moet u het haar 2 weken dagelijks doorkammen met een speciale fijntandige kam. Na 1 week moet u de behandeling met het anti-hoofdluismiddel herhalen.  

         Informeer eventueel bij de apotheek naar anti-hoofdluismiddelen.

 

Hoe werkt de uitkambehandeling? 

Kam gedurende 2 weken elke dag het haar met een fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling. U gaat als volgt te werk:

-  Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.

-  Bescherm de ogen met een washandje en kam dan met een gewone kam de klitten weg. Spoel dit niet uit.

-  Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Pak de speciale fijntandige kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.

-  Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wc of wasbak.

-  Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar.

-  Na gebruik de kam goed reinigen met water en zeep en de luizen en neten verwijderen.

Als de uitkambehandeling niet heeft gewerkt dan kunt u dit herhalen in combinatie met een anti-hoofdluismiddel.